Імунологічні та ендокринні детермінатори рівня інтенсивності карієсу у дітей - Петришак, М.І. (Медична гідрологія та реабілітація, 2008)
Метою нашого дослідження є з'ясування імунологічних детермінаторів рівня інтенсивності карієсу у дітей, котрі прибувають на курорт Трускавець із радіаційно забруднених теренів. Вибір саме нього напрямку дослідження базується на положеннях, що, по-перше, хронічний психо-соціальний стрес, притаманний даному контингенту, посередництвом нейро-ендокринних механізмів модулює як системний, так і локальний імунітет, зокрема в ротовій порожнині; по-друге, більшість інфекцій починається із слизових поверхонь, покритих секреторними протеїнами екзокринних залоз (слинних, респіраторних, гастро-інтестинальних), котрі складають першу лінію природного захисту; по-третє, карієс, по суті, є інфекцією.