Синтез та антибактеріальна активність деяких ароматичних похідних азолів - Кисельов, А.В.; Кнішевицький, А.В.; Раєнко, Г.Ф.; Коротких, М.І.; Пехтерєва, Т.М.; Швайка, О.П.; Климнюк, С.І.; Покришко, О.В.; Грищук, Б.Д. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2009)
Синтезовано ряд нітрогеновмісних протокарбенових сполук: 2-гідроксипропіленових похідних імідазолу, імідазо[2,3-b]бензотіазолу, 1,3-ди(п-хлорбензил)-2-ціанометил-2Н-бенз-імідазоліну та бензотриазолу, що містять ароматичні фрагменти з різними замісниками, а також 1,3-діадамантиламідин, досліджено їх антибактеріальну активність. Найвищу активність до Staphilococcus aureus та Escherichia coli проявляє 1,3- діадамантиламідин. Синтезирован ряд 2-гидроксипропиленових производных имидазола, имидазо[2,3-b]бен-зотиазола, 1,3-ди(п-хлорбензил)-2-цианометил-2Н-бензимидазолина и бензотриазола, которые содержат ароматические фрагменты с различными заместителями, а также 1,3-ди-адамантиламидин, изучена их антибактериальная активность. Наибольшей активностью против Staphilococcus aureus и Escherichia coli отличается 1,3-диадамантиламидин. A series of 2-hydroxy propylene derivatives of imidazole, imidazo[2,3-b]benzothiazole, 1,3-di(n-chlorobenzyl)-2-cyanomethyl-2H-benzimidazoline, and benzotriazole has been synthesized. They contain aromatic fragments with various substituents, as well as 1,3-diadamantylamidine, their antibacterial activity have been studied. It has been shown that 1,3-diadamantylamidine exhibits the highest activity versus Staphilococcus aureus and Escherichia coli.