Супрамолекулярна хімія каліксаренів - Атамась, Л.І.; Бойко, В.І.; Драпайло, А.Б.; Єсипенко, О.А.; Кальченко, О.І.; Клячина, М.А.; Матвєєв, Ю.І.; Мірошниченко, С.І.; Родік, Р.В.; Черенок, С.О.; Кальченко, В.І. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2009)
В огляді наведені результати досліджень відділу хімії фосфоранів Інституту органічної хімії Національної академії наук України в галузі супрамолекулярної хімії каліксаренів. Обговорюються проблеми дизайну високоселективних каліксаренових рецепторів екологічно небезпечних та біологічно важливих катіонів, аніонів, нейтральних органічних молекул, у тому числі хіральних молекул та біомолекул. В обзоре приведены результаты исследований отдела химии фосфоранов Института органической химии Национальной академии наук Украины в области супрамолекулярной химии каликсаренов. Обсуждаются проблемы дизайна высокоэффективных каликсарено-вых рецепторов экологично опасных и биологически важных катионов, анионов, нейтральных органических молекул, в том числе хиральных молекул и биомолекул. The research results of the Phosphoranes Chemistry Department at the Institute of Organic Chemistry of the Ukrainian National Academy of Sciences in the field of calixarenes supramolecu-lar chemistry are presented. The design of highly selective calixaenre based receptors towards pollutants, as well as biologically significant cations, anions and neutral organic molecules including chiral molecules and biomolecules is discussed.