На узбіччі суспільства: остарбайтери Поділля у повоєнній Україні - Гальчак, С. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2010)
У статті йдеться про упереджене ставлення до колишніх невільників Третього райху — остарбайтерів, віднесених сталінським керівництвом до політично неблагонадійної категорії населення, вірогідних «ворогів народу». В статье идёт речь о предвзятом отношении к бывшим узникам Третьего рейха — остарбайтерам, отнесённым сталинским руководством к политически неблагонадёжной категории населения, вероятным «врагам народа». This article deals with the preconceived attitude of the Soviet State to the former Third Reich’s slaves — ostarbeiter, considered by the Stalin leadership as suspect category of population, possible «people’s enemies».