Сучасні досягнення в галузі поліметинових барвників школи А.І.Кіпріанова - Іщенко, О.О.; Сломінський, Ю.Л.; Толмачов, О.І. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2009)
Систематизовані та узагальнені основні напрямки досліджень школи А.І. Кіпріанова на сучасному етапі в галузі синтезу спектрально-люмінесцентних властивостей та прикладних застосувань поліметинових барвників. Проаналізовані закономірності, які зв'язують властивості електронно-несиметричних поліметинів, бісціанінів, мероціанінів. кетоціанінів, барвників з містковими угрупованнями в хромофорі, флуорофор-рецепторних сполук та поліметинів на основі хелатів бору з їх будовою та природою середовища, в тому числі полімерної матриці. Особлива увага приділена барвникам ближнього ІЧ-діапазону. Розглянуті шляхи дизайну гетероциклів і поліметинового ланцюга для направленого синтезу таких барвників. Систематизированы и обобщены основные направления исследований школы А.И.Киприанова на современном этапе в области синтеза, спектрально-люминесцентных свойств и практического использования полиметиновых красителей. Проанализированы закономерности, которые связывают свойства электронно-несимметричных полиметинов, бисцианинов, мероцианинов, кетоцианинов, красителей с мостиковыми группировками в хромофоре, флуорофор-рецепторных соединений и полиметинов на основе хелатов бора с их строением и природой среды, в том числе полимерной матрицы. Особое внимание уделено красителям ближнего ИК-диапазона. Рассмотрены пути дизайна гетероциклов и полиме-тиновой цепи для направленного синтеза таких красителей. The main directions of A.I. Kiprianov's school research at the modern stage in the field of synthesis, spectral-luminescent properties and a practical application of polymethine dyes have been systematized and generalised. The regularities which connect properties of electron asymmetric polymethines, biscyanines, merocyanines, cetocyanines, dyes with the bridge groups in chromophore, fluorophore-receptor systems and polymethines based on boron chelates with their structure and the medium's nature, including a polymeric matrix, have been analyzed. The special attention is given to dyes of a near IR-range. Design ways of heterocycles and polymethine chain for a directed synthesis of such dyes have been considered.