Межфазный катализ: синтез гликозильных эфиров N-ацетилглюкозамина - Курьянов, В.О.; Чупахина, Т.А.; Чирва, В.Я. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2009)
В межфазной системе “твердое тело — органический растворитель” в присутствии каталитических количеств 15-краун-5 перацетат α-D-глюкозаминилхлорида легко образует гликозильные эфиры ряда карбоновых кислот. Полученные 1-0-β-ацилпиранозы идентифицированы с помощью ¹Н ЯМР спектроскопии. У міжфазній системі “тверде тіло — органічний розчинник” у присутності каталітичної кількості 15-краун-5 перацетат α-D-глюкозамінілхлориду легко утворює глікозильні естери ряду карбонових кислот. Отримані 1-O-β-ацилпіранози ідентифіковані за допомогою ¹Н ЯМР-спектроскопії. Peracetate of α-D-glucosaminyl chloride forms easily the N-acetylglucosamine glycosyl esters of the carboxylic acids range in the phase transfer system of “solid-organic solvent” in the presence of catalytic amounts of 15-crown-5. The structure of 1-O-β-acylpyranose synthesized was identified by ¹H NMR spectroscopy.