Синтез арил-О-β-D-глюкозаминидов и оценка их биологической активности в тесте ингибирования биолюминесценции морских светящихся бактерий - Курьянов, В.О.; Кацев, А.М.; Чупахина, Т.А.; Чирва, В.Я. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2009)
В межфазной системе "твердое тело — органический растворитель" в присутствии каталитических количеств 15-краун-5 реакцией перацетата α-D-глюкозаминилхлорида с различными фенолами и нафтолами синтезированы арил-О-β-D-глюкозаминиды. Биологическая активность их дезацетилированных форм оценена в тесте ингибирования биолюминесценции морских светящихся бактерий. У міжфазній системі “тверде тіло — органічний розчинник” у присутності каталітичної кількості 15-краун-5 реакцією перацетату α-D-глюкозамінілхлориду з різноманітними фенолами та нафтолами синтезовані арил-О-β-D-глюкозамініди. Біологічна активність їх дезацетильованих форм оцінена в тесті інгібування біолюмінесценції морських люмінесцентних бактерій. Aryl О-β-D-glucosaminides have been synthesized by the peracetate reaction of α-D-glu-cosaminyl chloride with various phenols and naphtoles in the "solid — organic solvent" interphase system in the presence of catalytic amount of 15-crown-5. The biological activity of their deacetylated forms has been estimated in the inhibition test of bioluminescence of marine luminescent bacteria.