Гетероциклізації на основі 2-(5-R-[1,2,4]триазол-3-іл)феніламінів. Повідомлення 1 - Коваленко, С.І.; Волошина, В.О.; Білий, A.K.; Берест, Г.Г.; Зубатюк, Р.І. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2010)
Розроблено метод синтезу 2-R-6H-[ 1,2,4]триазоло[1,5-с]хіназолін-5-тіонів гетероцикліза-цією 2-(5-R-[1,2,4]триазол-3-іл)феніламінів сірковуглецем або його “синтетичним еквівалентом” — калію етилксантогенатом. Досліджена реакція алкілування 2-R-6Н-[1,2,4]три-азоло[ 1,5-с]хіназолін-5-тіонів та їх калієвих солей. Будова синтезованих сполук підтверджена рентгеноструктурним та спектральними методами аналізу. Разработан метод синтеза 2-R-6Н-[1,2,4]триазоло[1,5-с]хиназолин-5-тионов гетероциклизацией 2-(5-R-[1,2,4]триазол-3-ил)фениламинов сероуглеродом или его “синтетическим эквивалентом” — калия этилксантогенатом. Исследована реакция алкилирования 2-R-6Н-[1,2,4]триазоло[1,5-с]хиназолин-5-тионов и их калиевых солей. Строение синтезированных веществ подтверждено рентгеноструктурным и спектральными методами анализа. The synthetic method of 2-R-6H-[1,2,4]triazolo[1,5-c]quinazolin-5-thiones by heterocyclization of 2-(5-R-[ 1,2,4]triazolo-3-yl)phenylamines with carbon bisulphide or its “synthetic equivalent” — potassium ethylxantogenate has been developed. Alkylation of 2-R-6H-[1,2,4]triazolo[1,5-c] quinazolin-5-thiones and their potassium salts has been investigated. The structures of the compounds synthesized were confirmed by X-ray and spectral data.