“Зеленый” синтез нейропротекторного препарата “Мемантин” - Жук, Т.С.; Братко, Е.Ю.; Пащенко, А.Е.; Гунченко, П.А.; Юрченко, А.Г.; Шрайнер, П.Р; Фокин, А.А. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2010)
Исследована реакционная способность адамантана, 1,3-диметиладамантана, диамантана, триамантана и циклогексана в реакциях с кислородом в присутствии каталитических количеств N-гидроксифталимида в различных средах. Разработан новый метод получения мемантина, основанный на высокоселективном окислении 1,3-диметиладамантана в свободной от металлов и кислот каталитической системе NHPI/O2/AIBN. Досліджено реакційну здатність адамантану, 1,3-диметиладамантану, діамантану, триамангану і циклогексану в реакціях з киснем у присутності каталітичних кількостей N-гідроксифталіміду в різних середовищах. Розроблено новий ефективний метод отримання мемантину, який базується на високоселективному окисненні 1,3-диметиладамантану у вільній від металів та кислот каталітичній системі NHPI/O2/AIBN. The reactivity of adamantane, 1,3-dimethyladamantane, diamantane, triamantane and cyclo-hexane with oxygen in the presence of catalytic amounts of N-hydroxyphtalimide in different media has been studied. The new effective method of synthesis of memantine based on a highly selective oxidation of 1,3-dimethyladamantane with the metal- and acid-free catalytic system NHPI/O2/AIBN has been developed.