4-арилалкіламінозаміщені піразоло[3,4-d]піримідини: інгібування ксантиноксидази і нуклеотидпірофосфатази/фосфодіестерази 1 - Приказчикова, Л.П.; Музичка, О.В.; Вовк, А.І.; Ключко, С.В.; Хутова, Б.М. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2010)
4-Арилалкіламінозаміщені похідні піразоло[3,4-d]піримідину були досліджені як інгібітори ксантиноксидази і нуклеотидпірофосфатази/фосфодіестерази 1. Зростання впливу інгібітора на активність ксантиноксидази спостерігалося при введенні 4- метоксифенілетиль-ного або 3,4-диметоксифенілетильного фрагменту в структуру 4-заміщеного піразоло[3,4-d]піримідину. Серед вивчених сполук найсильніші інгібітори нуклеотидпірофосфатази/фосфодіестерази 1 характеризуються наявністю 2,4-дихлорофенілметиламіно- або 2,4-дихлорофенілетиламінозамісника в положенні 4 піразоло[3,4-d]піримідину. 4-Арилалкиламинозамещенные производные пиразоло[3,4-d] пиримидина были исследованы в качестве ингибиторов ксантиноксидазы и нуклеотидпирофосфатазы/фосфодиэстеразы 1. Ингибирование активности ксантиноксидазы возрастало в случае соединений с 4-метоксифенилэтильным или 3,4-диметоксифенилэтильным фрагментом в структуре 4-замещенного пиразоло[3,4-d] пиримидина. Среди синтезированных соединений наиболее сильные ингибиторы нуклеотидпирофосфатазы/фосфодиэстеразы 1 содержат 2,4-дихлорфенилметиламино- или 2,4-дихлорфенилэтиламинозаместитель в положении 4 пиразоло[3,4-d] пиримидина. 4-Arylalkylamino-substituted derivatives of pyrazolo[3,4-d]pyrimidine have been investigated as inhibitors of xanthine oxidase and nucleotide pyrophosphatase/phosphodiesterase 1. An enhanced effect on the xanthine oxidase activity was observed in case of derivatives with 4-methoxyphenylethyl or 3,4-dimethoxyphenylethyl fragments in the structure of 4-substituted pyrazolo[3,4-d]pyrimidine. Among the compounds studied the most potent inhibitors of the nucleotide pyrophosphatase/phosphodiesterase 1 contain 2,4-dichlorophenylmethylamino or 2,4-dichlorophenyletylamino substituent at position 4 of pyrazolo[3,4-d]pyrimidine.