Стереоконтроль в реакциях электрофильной внутримолекулярной циклизации ненасыщенных карбоновых кислот - Геваза, Ю.И.; Станинец, В.И. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2010)
Рассмотрены реакции электрофильной гетероциклизации ненасыщенных карбоновых кислот, приводящие к образованию лактонов. Проанализировано влияние природы и структуры электрофильных реагентов, условий проведения реакций и строения ненасыщенных молекул на хемо-, регио- и стереоселективность реакций. Розглянуті реакції електрофільної гетероциклізації ненасичених карбонових кислот, що супроводжуються утворенням лактонів. Проаналізовано вплив природи та структури електрофільних реагентів, умов проведення реакцій, будови ненасичених молекул на хемо-, регіо- та стереоселективність реакцій. The reactions of electrophilic cyclization of unsaturated carboxylic acids that lead to formation of lactones have been discussed. The role of the nature and structure of electrophiles, the reaction conditions and the structure of unsaturated species on chemo-, regio- and stereoselectivity have been analyzed.