Синтез, строение и противотуберкулезная активность N-R-амидов 4-гидрокси-1-изо-бутил-2-оксо-1,2,5,6,7,8-гексагидрохинолин-3-карбоновой кислоты - Украинец, И.В.; Моспанова, Е.В.; Головченко, О.С.; Абдель Насер Дакках (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2011)
На примере анилидов и гетариламидов 4-гидрокси-1-изо-бутил-2-оксо-1,2,5,6,7,8-гексагидрохинолин-3-карбоновой кислоты показано, что на противотуберкулезные свойства соединений такого рода значительное влияние оказывает заместитель при хинолиновом атоме азота. Обсуждаются особенности пространственного строения синтезированных веществ, а также приводятся результаты изучения их антимикробной активности по отношению к Mycobacterium tuberculosis H37Rv. На прикладі анілідів та гетариламідів 4-гідрокси-1-ізо-бутил-2-оксо-1,2,5,6,7,8-гексагідрохінолін-3-карбонової кислоти показано, що на протитуберкульозні властивості сполук такого роду значно впливає замісник при хіноліновому атомі нітрогену. Обговорюються особливості просторової будови синтезованих речовин, а також наводяться результати вивчення їх антимікробної активності по відношенню до Mycobacterium tuberculosis H37Rv. It has been demonstrated on the example of anilides and hetarylamides of 4-hydroxy-1 -isobutyl-2-oxo-1,2,5,6,7,8-hexahydroquinoline-3-carboxylic acid that a substituent at the quinoline nitrogen atom has a significant effect on antituberculous properties of such compounds. The peculiarities of the space structure of the substances synthesized are discussed, and the research results of their antimicrobial activity in relation to Mycobacterium tuberculosis H37Rv are presented.