Синтез нових 3-заміщених 1-алкіл-5-метил-6-(3-арил-1,2,4-оксадіазол-5-іл) тієно[2,3-d]піримідин-2,4(1Н,3Н)-діонів та їх антимікробна активність - Власов, С.В.; Коваленко, С.М.; Федосов, А.І.; Черних, В.П. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2011)
Розроблено новий ефективний підхід до синтезу похідних 1-алкіл-5-метил-6-арилтієно[2,3-d] піримідин-2,4(1Н,ЗН)-діонів. Напівпродукти — 5-метил-6-(3-арил-1,2,4-оксадіазол-5-іл)тієно[2,3-d]піримідин-2,4(1Н,ЗН)-діони одержували шляхом взаємодії 5-метил-2,4-діоксо-1,2,3,4-тетрагідротієно[2,3-d]піримідин-6-карбонових кислот із аренамідоксимами у присутності 1,1' карбонілдіімідазолу в якості куплінг-реагенту. Разработан новый эффективный подход к синтезу производных 1-алкил-5-метил-6-арилтиено[2,3-d]пиримидин-2,4(1Н,ЗН)-дионов. Полупродукты — 5-метил- 6-(3-арил-1,2,4-окcадиазол-5-ил)тиено[2,3-d]пиримидин-2,4(1Н,ЗН)-дионы получали путем взаимодействия 5-метил-2,4-диоксо-1,2,3,4-тетрагидротиено[2,3-d]пиримидин-6-карбоновых кислот с аренамидоксимами в присутствии 1,1'-карбонилдиимидазола в качестве куплинг-реагента. A novel approach for synthesis of 1-alkyl-5-methyl-6-arylthieno[2,3-d]pyrimidine-2,4(1H,3H)-diones has been developed. Intermediate 5-methyl-6-(3-aryl-1,2,4-oxadiazole-5-yl)thieno[2,3-d]pyrimidine-2,4(1H,3H)-diones were obtained by reaction of 5-methyl-2,4-dioxo-1,2,3,4-tetrahydrothieno[2,3-d]pyrimidine-6-carboxylic acids with arenamidoximes in the presence of 1,1' carbonyldiimidazole as a coupling reagent.