Аналіз протипухлинної активності похідних 4-тіазолідинонів та їх класифікація за імовірними механізмами дії методами математичного моделювання - Зіменковський, Б.С.; Девіняк, О.Т.; Гаврилюк, Д.Я.; Лесик, Р.Б. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2011)
Здійснено пошук внутрішніх закономірностей та “прихованих даних” (data mining) у базі похідних 4-тіазолідинонів з протипухлинною дією. На основі аналізу головних компонентів та нейромережевого моделювання показано, що активність сполук може реалізуватись шляхом двох самостійних механізмів дії та одного змішаного. Сформовані раціональні масиви для здійснення майбутнього QSAM моделювання. Осуществлен поиск внутренних закономерностей и “скрытых данных” (data mining) в базе производных 4-тиазолидинонов с противоопухолевым эффектом. С помощью анализа главных компонентов и нейронных сетей обнаружено два различных механизма противоракового действия и один смешанный. Сформированы рациональные массивы для проведения будущего QSAM моделирования. A search of intrinsic regularities and data mining in the results of the anticancer activity evaluation of 4-thiazolidinone derivatives has been carried out. Based on the Principal Components Analysis and neurone network approaches two different mechanisms of the antitumor activity and a mixed one have been determined. The rational data arrays for future QSAR investigations have been formed.