«Український комерсант, філантроп, патріот…»: репресований одеський комерсант Костянтин Трохимович Литвиненко (1875–1920) - Музичко, О.; Петровський, Е. (З архівів ВУЧК-ГПУ-НКВД-КГБ, 2010)
У статті на основі документів колишніх радянських спецслужб реконструйовано біографію одеського комерсанта, бандуриста, мецената українського національного руху Костянтина Трохимовича Литвиненка, який був репресований більшовицькими каральними органами у 1920 р. Використано низку маловідомих актових та мемуарних джерел. На основе документов бывших советских спецслужб реконструирована биография одесского коммерсанта, бандуриста, мецената украинского национального движения Константина Трофимовича Литвиненко, который был репрессирован большевистскими карательными органами в 1920 г. Использован ряд малоизвестных актовых и мемуарных источников. In this article for the first time in a historiography it is reconstructed the biography of the Odesa businessman, the bandura player, the sponsor of the Ukrainian national movement Kostiantyn Trokhymovych Lytvynenko, which subjected to repression by the communist penal systems in the 1920 year. A number of little-known assembly and memoirs sources is used.