ω-гетерилзаміщені α-амінокислоти - Танчук, Ю.В.; Кухар, В.П. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2006)
В огляді висвітлені проблеми синтезу ω-гетерилзаміщених αмінокислот, головним чином за двома стратегіями хімічного дизайну — конденсацією нуклеофілів із трикарбонільними сполуками і рециклізацією ("ring switching") похідних піроглутамінової кислоти. В обзоре освещены проблемы синтеза ω-гетерилзамещенных αаминокислот, главным образом двумя стратегиями химического дизайна — конденсацией нуклеофилов с трикарбонильными соединениями и рециклизацией ("ring switching") производных пироглутаминовой кислоты. The review is devoted to the synthesis of ω-heteryl-substituted α-amino acids by two main approaches of the chemical design — condensation of nucleophiles with tricarboxylic compounds and ring switching of pyroglutamic acid derivatives.