Синтез и нейротропная активность производных эндикового ангидрида - Тарабара, И.Н.; Зленко, Е.Т.; Бондаренко, Я.С.; Крищик, О.В.; Касьян, Л.И. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2006)
Взаимодействием ангидрида бицикло[2.2.1]гепт-5-ен-эндо, эндо-2,3-дикарбоновой (эндиковой) кислоты с азотсодержащими нуклеофильными реагентами получены соединения с амидными, имидными, гидразидными фрагментами. Приведены результаты изучения нейротропной (анальгетической, противосудорожной, антигипоксической, транквилизирующей) активности каркасных соединений. Взаємодією ангідриду біцикло[2.2.1]гепт-5-ен-ендо, ендо-2,3-дикарбонової (ендикової) кислоти з нітрогеновмісними нуклеофільними реагентами отримані сполуки з амідними, імідними, гідразидними фрагментами. Наведені результати вивчення нейротропної (аналгетичної, протисудомної, антигіпоксичної, транквілізуючої) активності каркасних сполук. The products of interaction of anhydride of the bicyclo[2.2.1]hept-5-ene-endo, endo-2,3-dicarboxylic (endic) acid with nitrogen containing nucleophilic reagents have been obtained. The results of studying the neurotropic (analgesic, anticonvulsive, antihypoxic, tranquilizing) activity of the compounds have been given.