Синтез і вивчення простатопротекторної дії похідних 4H-піридо[4',3':5,6]пірано[2,3-d]піримідинів - Журавель, І.О.; Гращенкова, С.А.; Яковлєва, Л.В.; Борисов, О.В.; Коваленко, С.М.; Черних, В.П. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2006)
Здійснено синтез комбінаторної бібліотеки 2-арил-6-гідроксиметил-9-метил-3,5-дигідро-4Н-піридо[4',3':5,6]пірано[2,3-d]піримідинів. Структуру одержаних сполук доведено спектральними методами. Проведено профілювання біологічної дії речовин даного класу. Досліджено протизапальну дію синтезованих речовин на моделі гострого карагенінового запалення стопи у щурів та простатопротекторну дію на моделі простатиту, викликаного прошиванням простати. Осуществлен синтез комбинаторной библиотеки 2-арил-6-гидроксиметил-9-метил-3,5-дигидро-4Н-пиридо[4',3':5,6]пирано[2,3-d]пиримидинов. Структура полученных веществ подтверждена спектральными методами. Проведено профилирование биологической активности соединений данного класса. Изучено противовоспалительное действие синтезированных веществ на модели острого карагенинового воспаления стопы крыс и простатопротекторное действие на модели простатита, вызванного прошиванием простаты. The combinatorial library of 2-aryl-6-hydroxymethyl-9-methyl-3,5-dihydro-4H-pyrido[4',3':5,6]pyrano[2,3-d]pyrimidines has been synthesized. The structure of the compounds obtained has been confirmed by the spectral analyses. The prediction of the biological activity of the compounds of this class has been performed. Their anti-inflammatory action has been studied using the model of the acute carragenine-induced edema of the rat's pad and the prostate-protective action has been studied using the prostatitis experimental model.