Калікс[4]аренметиленбісфосфонові кислоти як інгібітори кислих фосфатаз - Міщенко, І.М.; Черенок, С.О.; Музичка, О.В.; Вовк, А.І.; Кальченко, B.І.; Кухар, В.П. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2006)
Досліджено інгібування кислої фосфатази з простати людини і кислої фосфатази з зародків пшениці калікс[4]аренами, функціоналізованими на верхньому ободі макроциклу одним або двома залишками метиленбісфосфонової кислоти. Аналіз кінетичних даних показав, що вплив макроциклічних інгібіторів на активність ферменту значно перевищує дію метиленбісфосфонової кислоти. Изучено ингибирование кислой фосфатазы из простаты человека и кислой фосфатазы из зародков пшеницы каликс[4]аренами, функционализированными на верхнем ободе макроцикла остатками метиленбисфосфоновой кислоты. Анализ кинетических данных показал, что влияние макроциклических ингибиторов на активность фермента значительно превышает действие метиленбисфосфоновой кислоты. The inhibition of human prostatic acid phosphatase and wheat germ acid phosphatase by calix[4]arenes functionalysed at the macrocyclic upper rim with one or two methylenebisphosphonic acid groups has been investigated. The analysis of kinetic data has shown that effect of macrocyclic inhibitors on the enzyme’s activity considerably exceeds the action of methylenebisphosphonic acid.