Synthesis and x-ray investigation of nitrocalix[4]quinone - Rodik, R.; Boyko, V.; Danylyuk, O.; Suwinska, K.; Lipkowski, J.; Kalchenko, V. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2006)
The method of selective oxidation of simply accessible dihydroxy-dypropoxycalix[4]arene to nitrocalixmonoquinone by mixture of 75% nitric acid and glacial acetic acid was developed. The nitrocalixmonoquinone is prospective as synthone for design of optical sensors and redox-sensitive bio-active compounds. The nitrocalix[4]monoquinone exist a partial cone conformation. Розроблений метод селективного окиснення легкодоступного дигідроксидипропоксикалікс[4]арену сумішшю 75% азотної та льодяної оцтової кислоти, яке приводить до утворення нітрокалікс[4]монохінону — синтону для отримання оптичних сенсорів та редокс-чутливих біологічно активних речовин. Молекула нітрокалікс[4]монохінону існує в конформації частковий конус. Разработан метод селективного окисления легкодоступного дигидроксидипропоксикаликс[4]арена смесью 75% азотной и ледяной уксусной кислот, которое приводит к нитрокаликс[4]монохинону — синтону для получения оптических сенсоров и редокс-чувствительных биологически активных веществ. Молекула нитрокаликс[4]монохинона существует в конформации частичный конус.