Концептуальный подход к решению общей задачи синтеза системы стратегического управления динамическим объектом высокой сложности - Голышев, Л.К. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2006)
Рассматривается аксиоматический подход к решению задачи синтеза (построения) произвольной сложной системы управления на основе использования принципа подобия модели функционирования механизма политического руководства соответствующим моделям в системах технического, биологического типов, искусственного интеллекта и принципа целесообразности. Предложен метод последовательного выбора базовых концепций синтеза организационного механизма регулирования Розглядається аксіоматичний підхід до рішення задачі синтезу (побудови) довільної складної системи керування на основі використання принципу подібності моделі функціонування механізму політичного керівництва відповідним моделям у системах технічного, біологічного типів, штучного інтелекту і принципу доцільності. Запропоновано метод послідовного вибору базових концепцій синтезу організаційного механізму регулювання (керування). An axiomatic approach is considered to the solution for the problem of synthesis (building) of free complex managerial system on the basis of using the principle of similarity of functioning the political management mechanism to the corresponding models in systems of technical and biological types as well as artificial intelligence and practicability principle. A method for sequential choice of basic concepts of synthesis of the management mechanism is offered.