Оптимальне керування залежною від температури моделлю процесу ферментації - Мацьонг, Я.Є.; Савула, Я.Г.; Щербатий, М.В. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2006)
Розглянуто математичну модель процесу бродіння виноградного сусла з урахуванням залежності параметрів від температури. Встановлено аналітичну форму залежності параметрів моделі від температури (експоненціальну та лінійну). Розглянуто задачі ідентифікації параметрів та оптимального керування. Наведено числові результати розв’язування задач оптимального керування (задача на швидкодію) та ідентифікації параметрів при бродінні сусла сорту Ркацителі. Рассмотрена математическая модель процесса брожения виноградного сусла, учитывающая зависимость параметров модели от температуры. Определена аналитическая форма зависимости параметров модели от температуры (экспоненциальная и линейная). Описаны задачи идентификации параметров и оптимального управления. Приведены численные результаты решения задач оптимального управления (задача на быстродействие) и идентификации параметров при брожении сусла сорта Ркацители. A mathematical model of must fermentation taking into account the dependence of model parameters on temperature is considered. An analytic form of this dependence (exponential and linear) is determined. The problems of parameter identification and optimal control are described. The numerical results for the problem of optimal control (the speed problem) and identification of parameters of the Rkatsiteli wine must fermentation are presented.