Academic segment of Ukrainian Grid infrastructure - Martynov, E.; Svistunov, S.; Zinovjev, G. (Системні дослідження та інформаційні технології, 2009)
Ukrainian Academic Grid (UAG) is presented as a powerful computing resource for fundamental and applied scientific research which are carried out at the NAS of Ukraine (NASU). Information on activity, structure, computational power and problems of UAG follows a short historical outlook. Contribution of UAG to the Ukrainian National Grid Initiative (UNGI) is emphasized. Examples of a cooperation of NASU institutes with international grid projects and organizations, in particular, with WLCG, EGEE and EGI are presented. Prospects of UAG and UNGI activities in developing various Grid applications within various scientific areas are shown. Український академічний Грід (УАГ) є потужним ресурсом для фундаментальних і прикладних наукових досліджень, які ведуться в Національній академії наук України. Після стислого викладу історії УАГ представлено інформацію про структуру, обчислювальні потужності та актуальні проблеми в роботі академічного Гріда. Підкреслюється роль УАГ у побудові Українського національного Гріда. Наведено приклади співробітництва академічних інститутів з міжнародними Грід-проектами та організаціями, зокрема, з європейськими. Обговорюються перспективи розвитку академічного і національного Гріда у вирішенні наукових і прикладних завдань у різних сферах застосування Грід-технологій. Украинский академический Грид (УАГ) является мощным ресурсом для фундаментальных и прикладных научных исследований, которые ведутся в Национальной академии наук Украины. После краткого изложения истории УАГ представлена информация о структуре, вычислительных мощностях и актуальных проблемах в работе академического Грида. Подчеркнута роль УАГ в создании Украинского национального Грида. Приведены примеры сотрудничества академических институтов с международными Грид-проектами и организациями, в частности, европейскими. Обсуждаются перспективы развития академического и национального Грида в решении научных и прикладных задач в различных сферах применимости Грид-технологий.