Контроль регио- и стереоселективности в реакциях злектрофильной гетероциклизации ненасыщенных спиртов - Геваза, Ю.И.; Станинец, В.И. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2007)
Рассмотрены реакции электрофильной гетероциклизации ненасыщенных спиртов, которые приводят к образованию производных тетрагидрофурана и тетрагидропирана. Проанализировано влияние природы и структуры электрофильных реагентов, условий проведения реакций, строения ненасыщенных молекул на хемо-, регио- и стереоселективность реакций. Розглянуті реакції електрофільної гетероциклізації ненасичених спиртів, які приводять до утворення похідних тетрагідрофурану та тетрагідропірану. Проаналізовано вплив природи та структури електрофільних реагентів, умов проведення реакцій, будови ненасичених молекул на хемо-, регіо- та стереоселективність реакцій. The mechanisms and routs of electrophilic heterocyclization of unsaturated alcohols, which leads to formation of derivatives of tetrahydrofuranes and tetrahydropyranes, were discussed. The role of the electrophilic reagent’s nature and structure, reaction’s scenarios and the structure of unsaturated substrates on the chemo-, region- and stereoselectivity of the products was analyzed in details.