Исследование взаимодействия зкзо- и эндо-изомеров 5-норборнен-2-диэтилфосфоната и 5-норборнен-2-карбоновой кислоты с йодом и реагентом F-TEDA-BF4 - Лурье, Л.Ф.; Шевченко, Г.В.; Сергучев, Ю.А.; Пономаренко, М.В.; Русанов, Э.Б.; Чернега, А.Н. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2007)
Реакцией изомерных 5-норборнен-2-диэтилфосфонатов с йодом в растворе йодистого калия получены моно- и дийодопроизводные норборненового ряда. Взаимодействием рацемических смесей 5-норборнен-2-диэтилфосфонатов и 5-норборнен-2-карбоновой кислоты с F-TEDA-BF4 получен ряд фторированных норборненовых производных. Установлены маршруты превращения изомеров. Реакція циклізації ізомерних 5-норборнен-2-діетилфосфонатів з йодом у розчині йодистого калію приводить до моно- та дійодопохідних норборненового ряду. Взаємодією рацемічних сумішей 5-норборнен-2-діетилфосфонатів та 5-норборнен-2-карбонової кислоти з F-TEDA-BF4 синтезовано ряд фторовмісних норборненових похідних. Встановлено маршрути перетворення ізомерів. The reaction of the isomeric 5-norbornene-2-diethylphosphanates cyclization with iodine in the potassium iodide solution leads to the formation of mono- and diiodine-derivatives of the norbornene series. A series of fluorinated norbornane derivatives have been synthesized by the interaction of the racemates of 5-norbornen-2-diethylphosphanate and 5-norbornen-2-carbonic acid with F-TEDA-BF4. The routes of the isomers* transformations have been determined.