Конденсовані піримідинові системи. 7. Взаємодія 2-азагетерилацетонітрилів з етоксикарбонілізотіоці анатом і алкілування продуктів реакції - Лебідь, П.С.; Вовк, М.В. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2008)
На основі реакції 2-азагетерилацетонітрилів з етоксикарбонілізотіоціанатом розроблений препаративно зручний підхід до синтезу нових похідних піридо[1,2-с]піримідину, піримідо[1,6-а]бензімідазолу та піримідо[1',6':1,5][1,2,4]триазоло[4,3-а]азепіну. При взаємодії 4-ціано-2,3-дигідро-1Н-піридо[1,2-с]піримідин-1 -ону-3-тіону з алкілуючими агентами отримані перші представники раніше невідомої гетероциклічної системи піридо[1,2-с] тієно[3,2-е]піримідину. На основе реакции 2-азагетерилацетонитрилов с этоксикарбонилизотиоцианатом разработан препаративно удобный подход к новым производным пиридо[1,2-с]пиримидина, пиримидо[1,6-а]бензимидазола и пиримидо[1',6': 1,5][1,2,4]триазоло[4,3-а]азепина. При взаимодействии 4-циано-2,3-дигидро-1Н-пиридо[1,2-с]пиримидин-1-она-3-тиона с алкилирующими агентами получены первые представители ранее неизвестной гетероциклической системы пиридо[1,2-с]тиено[3,2-е]пиримидина. Preparativelly convenient approach to novel pyrido[1,2-c]pyrimidine-, pyrimido[ 1,6-a]benzimidazole — and pyrimido[1',6':1,5][1,2,4]triazolo[4,3-a]azepine derivatives based on reactions of 2-azaheterylacetonitryles with ethoxycarbonylthioisocyanates has been developed. The first representatives of previously unknown heterocyclic system of pyrido[1,2-c]thieno[3,2-e]pyrimidine were obtained by interaction of 4-cyano-2,3-dihydro-1H-pyrido[1f2-c]pyrimidine-1-ones-3-thiones with alkylating agents.