Екологічні проблеми малих поселень (ювілейна Х Міжнародна наукова конференція «Anthropization and Environment of Rural Settlements. Flora and Vegetation») - Шевера, М.В.; Протопопова, В.В.; Федорончук, М.М.; Величко, М.В.; Андрик, Є.Й. (Вісник НАН України, 2012)
4–7 вересня 2012 року в с. Данішовце (Словацька Республіка) на базі Університету Павла Йозефа Шафарика в Кошице відбулася ювілейна Х Міжнародна наукова конференція «Аnthropization and Environment of Rural Settlements. Flora and Vegetation». У її роботі взяли участь науковці з Польщі, Словаччини, Угорщини та України. Було обговорено низку питань, пов’язаних із проблемами синантропізації рослинного покриву міст, адвентизації флори та рослинності об’єктів природно-заповідного фонду, фітоінвазій, стану рідкісних видів в умовах антропогенного навантаження тощо.