Синтез, структура та властивості нанорозмірних апатитоподібних систем (наукове повідомлення на засіданні Президії НАН України 11 липня 2012 року) - Курган, Н.А. (Вісник НАН України, 2012)
У повідомленні розглянуто питання вдосконалення методів синтезу, встановлення основних закономірностей формування структури та властивостей нанорозмірних апатитоподібних систем. Наведено результати досліджень електронної й атомної будови нанодисперсного апатиту кальцію, розглянуто кореляції між характеристиками його електронної будови, структурою і властивостями. Вивчено його сорбційні властивості, окреслено можливі сфери застосування як матриць для захоронення радіоактивних відходів. Розроблено нові перспективні методи отримання покриттів на основі апатиту кальцію для потреб медицини. В сообщении рассмотрены вопросы усовершенствования методов синтеза, установления основных закономерностей формирования структуры и свойств наноразмерных апатитоподобных систем. Приведены результаты исследований электронного и атомного строения нанодисперсного апатита кальция, рассмотрены корреляции между характеристиками его электронного строения, структурой и свойствами. Изучены его сорбционные свойства, намечены возможные сферы применения в качестве матриц для захоронения радиоактивных отходов. Разработаны новые перспективные методы получения покрытий на основе апатита кальция для нужд медицины. In the report were examined the questions of synthesis methods improving, of structure and properties basic patterns establishment of apatite-like nanoscale systems. The results of electronic and atomic structure investigations of nanodispersed calcium apatite were presented. The correlations between characteristics of its electronic structure, atomic structure, and properties were established. There were investigated its sorption properties and identified possible areas of its use as matrices for radioactive waste disposal. The new advanced methods of calcium apatite based coatings preparation for medical needs were developed.