Хлорування води: знезараження чи адаптивність, інактивація чи стимуляція? - Мокієнко, А.В.; Гоженко, А.І.; Петренко, Н.Ф. (Вісник НАН України, 2012)
В огляді наведено аналіз даних літератури щодо механізмів адаптивності мікроорганізмів до окисного стресу. Показано взаємозв’язок адаптивності й резистентності мікроорганізмів під час їх інактивації гуанідинами та деякими окисниками. Обґрунтовано значущість цього явища для формування стратегії знезараження води. В обзоре приведен анализ данных литературы относительно механизмов адаптивности микроорганизмов к окислительному стрессу. Показана взаимосвязь адаптивности и резистентности микроорганизмов во время их инактивации гуанидинами и некоторыми окислителями. Обоснована значимость этого явления для формирования стратегии обеззараживания воды. In the review concerning mechanisms of adaptability of microorganisms to oxidative stress the analysis of data of the literature is given. The interrelation of adaptability and resistance of microorganisms during their inactivation by guanidines and some oxidants is shown. The importance of this phenomenon for formation of strategy of a disinfection of water is proved.