Вплив передпосівної обробки насіння ріпака комплексними агрохімічними препаратами на основі кріопротекторів на зимостійкість і врожайність рослин - Дьяконенко, Г.Ю.; Лисак, Ю.С.; Компанієць, А.М. (Проблемы криобиологии, 2009)
Досліджено вплив передпосівної обробки насіння озимого ріпака розчинами кріопротектора ПЕО-1500, препаратів “Юпітер” і “Дорсай” на його морозостійкість, зимостійкість і врожайність. Визначено, що обробка цими препаратами підвищує здатність насіння проростати при зниженій (5–10°С) температурі, а також морозостійкість рослин і вміст розчинних вуглеводів. Встановлена наявність зв’язку між рівнем зимостійкості озимого ріпака і вмістом розчинних вуглеводів. Исследовано влияние предпосевной обработки семян озимого рапса растворами криопротектора ПЭО-1500, препаратов “Юпитер” и “Дорсай” на его морозостойкость, зимостойкость и урожайность. Определено, что обработка семян этими препаратами повышает способность семян прорастать при сниженной (5–10°С) температуре, а также морозостойкость растений и содержание растворимых углеводов. Установлено наличие связи между уровнем зимостойкости озимого рапса и содержанием растворимых углеводов. The effect of pre-sowing treatment of winter rape seeds with PEO-1500 cryoprotectant, Jupiter and Dorsay preparations on their frost and winter hardiness and yielding capacity has been studied. It was found that seed treatment with these preparations increased the seed capacity to germinate under lowered temperature (5–10°C), and also plant frost hardiness and content of soluble carbohydrates. A correlation between winter hardiness level of winter rape and content of soluble carbohydrates has been established.