Синтез, модифікація і біологічна активиість етилових естерів 4-гідразино- та 4-тіо-5-метилтієно[2,3-d]піримідин-6-карбонової кислоти - Федосов, А.І.; Коваленко, С.М.; Власов, С.В.; Шаповал, О.М.; Борисов, О.В.; Яковлєва, Л.В.; Черних, В.П. (Журнал органічної та фармацевтичної хімії, 2008)
Здійснено синтез етилових естерів 4-гідразино та 4-тіо-5-метилтієно[2,3-d]піримідин-6-карбонової кислоти з використанням у якості ключового напівпродукту відоповідного 4-хлоропохідного. З метою зниження токсичності одержані сполуки було модифіковано: гідразин шляхом сульфоарилювання, а тіон шляхом алкілування. Досліджено аналгетичну та протизапальну активність синтезованих сполук. Осуществлен синтез этиловых эфиров 4-гидразино- и 4-тио-5-метилтиено[2,3-d]пиримидин-6-карбоновой кислоты с использованием в качестве ключевого полупродукта соответствующего 4-хлорпроизводного. С целью снижения токсичности полученных соединений они были модифицированы: гидразины путем сульфоарилирования, а тионы путем алкилирования. Исследована анальгетическая и противовоспалительная активность синтезированных соединений. The synthesis of 4-hydrazino- and 4-thio- ethyl 5-methylthieno[2,3-d]pyrimidine-6-carboxylate derivatives has been performed using the corresponding 4-chloroderivative as the key intermediate. In order to obtain less toxic compounds they were modified: hydrazines by sulfoarylation and thiones by alkylation. The analgesic and anti-inflammatory activities of the compounds synthesized have been studied.