Десорбційна мас-спектрометрія: фізика, фізична хімія, хімія поверхні - Покровський, В.О. (Вісник НАН України, 2012)
Понад 50 років тому в Інституті фізичної хімії ім. Л.В. Писаржевського АН УРСР під керівництвом академіка О.І. Бродського вперше в Україні розпочалися роботи зі створення і використання методів мас-спектрометричного аналізу для фізико-хімічних досліджень органічних молекул. Результатом цього стало застосування в Україні методів польової іонізації та польової десорбції як неруйнівних методів іонізації молекул для мас-спектрометрії. Подальший розвиток мас-спектрометричних досліджень в Інституті хімії поверхні НАН України (директор — академік О.О. Чуйко) зумовив переважне використання температурно-програмованої десорбції та різновидів лазерної десорбції/іонізації для вдосконалення методів вивчення перетворень молекул, передусім біологічно активних, що відбуваються на поверхні твердого тіла. Останнім часом мас-спектрометричні дослідження в Інституті хімії поверхні ім. О.О. Чуйка зосереджені на вивченні фізики і хімії наноструктурованих систем методами сучасної мас-спектрометрії. Более 50 лет назад в Институте физической химии им. Л.В. Писаржевского АН УССР под руководством академика А.И. Бродского впервые в Украине начались работы по созданию и использованию методов масс-спектрометрического анализа для физико-химических исследований органических молекул. Результатом этого стало применение в Украине методов полевой ионизации и полевой десорбции как неразрушающих методов ионизации молекул для масс-спектрометрии. Дальнейшее развитие масс-спектрометрических исследований в Институте химии поверхности НАН Украины (директор — академик А.А. Чуйко) предопределило преимущественное использование температурно-программированной десорбции и разновидностей лазерной десорбции/ионизации для последующего усовершенствования методов изучения превращений молекул, в первую очередь биологически активных, происходящих на поверхности твердого тела. Последнее время масс-спектрометрические исследования в Институте химии поверхности им. А.А. Чуйко сосредоточены на изучении физики и химии наноструктурированных систем методами современной масс-спектрометрии. More than 50 years ago in the Pisarzhevskiy Institute of Physical Chemistry of AS UkrSSR, under supervision of academician O.I. Brodskiy first in Ukraine the work started for development and applications of mass spectrometric analytical methods for physical and chemical investigation of organic molecules. This work resulted in creation and development in Ukraine the methods of field ionization and field desorption as nondestructive methods of ionization for mass spectrometry. Further development of mass spectrometric investigations in the Institute of Surface Chemistry of NAS of Ukraine (director — academician O.O. Chuiko) predetermined primary ap plications of temperature-programmed desorption and variants of laser desorption/ionization for further improvement of methods for studies on transformation of adsorbed molecules, first of all those biologically active, which occur on solid surface. Recently mass spectrometric investigations in Chuiko Institute of Surface Chemistry are concentrated on physics and chemistry of nanostructured systems by means of modern mass spectrometry.