Розроблення та створення національної колекції морських навігаційних карт і Океанографічного атласу Чорного та Азовського морів - Симоненко, С.В.; Белокопитов, В.М.; Болтачов, О.Р.; Борис, О.М.; Годін, Є.О.; Голодов, М.Ф.; Ільїн, Ю.П.; Коновалов, С.К.; Марченко, О.Г.; Падакін, Д.Ю. (Вісник НАН України, 2012)
В статті розглянуто важливу для України науково-технічну проблему — інформаційне забезпечення безпеки мореплавства, наукових досліджень і використання природно-ресурсного потенціалу в Азово-Чорноморському басейні. Створено і впроваджено національну колекцію морських навігаційних карт (164 паперових і понад 250 електронних) й Океанографічний атлас Чорного та Азовського морів, який містить понад 780 карт. Вони відповідають рівню найкращих світових зразків і активно застосовуються у практичній діяльності морегосподарського комплексу України, у наукових та навчальних закладах. В работе рассмотрена важная для Украины научно-техническая проблема — информационное обеспечение безопасности мореплавания, научных исследований и использования природно-ресурсного потенциала в Азово-Черноморском бассейне. Созданы и внедрены национальная коллекция морских навигационных карт (164 бумажных и более 250 электронных), а также Океанографический атлас Черного и Азовского морей, который объединяет более 780 карт. Они соответствуют уровню лучших мировых образцов и активно используются в практической деятельности морехозяйственного комплекса Украины, в научных и учебных заведениях. The important for Ukraine scientific and technical problem — information for maritime safety, researching and use of natural resources in the Black Sea and the Sea of Azov is considered. A national collection of maritime navigational charts (164 paper and more than 250 electronic) and the Oceanographic Atlas of the Black Sea and the Sea of Azov, which combines more than 780 charts, are created and implemented. They are corresponded to the level of the best world standards and are used extensively in practice maritime industry of Ukraine, scientific and educational institutions.