Влияние ресурсных налогов на деятельность горных предприятий - Жикаляк, Н.В. (Інститут економіки промисловості НАН України, 2005)
Виконано аналіз впливу основних видів спеціальних податків, які застосовуються у мінерально-сировинному комплексі, на регулювання діяльності гірничих підприємств. Обґрунтовано, що з позицій фінансової теорії найбільш прийнятними можуть вважатися додатковий пропорційний податок на прибуток гірничих підприємств і податок на відділення у відсотках до вартості мінеральної сировини.
---------- Выполнен анализ влияния основных видов специальных налогов, которые применяются в минерально-сырьевом комплексе, на регулирование деятельности горных предприятий. Обосновано, что с позиций финансовой теории наиболее приемлемыми могут считаться дополнительный пропорциональный налог на прибыль горных предприятий и налог на отделение в процентах к стоимости минерального сырья.
---------- The influence of main special taxes, which are applied in the mineral and raw materials complex, on regulation of mining enterprises operation is analyzed. It has been grounded that the most acceptable taxes from the point of view of finance theory are the additional proportional tax on profit and the tax on separated part of raw materials value in percentage.
----------