Процес нобілітації запорозької старшини в Російській імперії: Василь Пишмич та Василь Чернявський - Краснобай, С. (Чорноморська минувшина, 2011)
Стаття присвячена нобілітації двох запорозьких старшин Василя Пшимича й Василя Чернявського після зруйнування Запорозької Січі. На їхніх долях з’ясовано найбільш швидкий та офіційний із можливих шляхів переходу козацької старшини у російське дворянство. Статья посвящена нобилитации двух представителей запорожской старшины – Василия Пшимича и Василия Чернявского, – после ликвидации Запорожской Сечи в 1775 г. На примере их судеб рассмотрен наиболее быстрый и официальный из возможных путей перехода казацкой старшины в российское дворянство. The article describes the special way of Cossack officers transition into Russian nobility.