Вплив польського питання на стратегічне планування і зміни в розміщенні та розгортанні російських військ на Правобережній Україні та Північному Причорномор’ї в 1848 –1850 рр. - Кухарук, О. (Чорноморська минувшина, 2011)
У статті розглянуто проблеми, пов’язані з проявами впливу Польського питання на зовнішню політику Росії в 1848-1850 рр. З’ясовується зв'язок цих подій з розміщенням та розгортанням військ у Правобережній Україні та Північному Причорномор’ї. В статье рассматриваются проблемы, связанные с проявлением влияния Польского вопроса на внешнюю политику России в 1848-1850 гг. Исследуется связь между данными событиями с размещением и развертыванием войск в Правобережной Украине и Северном Причерноморье. The problems connected with the influence showings of the Polish issue at the foreign policy of Russia in the 1848–1850-th are studied in the article. The events connection with troops distribution and the location on the Right of Ukraine and in the Northern Black Sea regions is being found out.