Рід Смоленських в історіографічному процесі середини ХІХ – першої третини ХХ ст.: популяризатори, методологи, козакознавці - Музичко, О. (Чорноморська минувшина, 2011)
У цій статті досліджено внесок роду Смоленських в історію української культури другої половини ХІХ – початку ХХ ст. Розглянуто зв’язок між їх національними, громадськими та історичними поглядами і діяльністю. Представники роду діяли здебільшого на півдні України, зокрема, в Одесі. Вони сприяли дослідженню та популяризації історії українського козацтва. В этой статье исследован вклад рода Смоленских в историографический процесс второй половины ХІХ – начала ХХ вв. Рассмотрена связь между их национальными и историческими взглядами и деятельностью, преимущественно связанной с югом Украины, и в частности, с Одессой. Много внимания представители рода уделяли исследованию и популяризации истории украинского казачества. In this article the contribution of the Smolenskies dynasty in cultural process, in the midlle of the ХІХ – at the beginnings of the XX-th centuries is studied. The connection between their national, public both historical sights and activity is considered. The members of the dynasty were acting mostly in the South of Ukraine and, in particular, in Odessa. They have made a great contribution into investigation the Ukrainian Cossacks and to spreading the information on Cossack history.