Питання походження, сутності й історії козацтва в працях російського історика С.М.Соловйова - Новикова, Л. (Чорноморська минувшина, 2011)
У статті надано аналіз поглядів російського історика С. М. Соловйова на історію козацтва та українського козацтва, зокрема. Особлива увага приділяється інтерпретації у працях історика процесу формування козацтва, висвітленню дослідником політичної історії козаків, діяльності окремих гетьманів. В статье дан анализ взглядов российского историка С.М.Соловьева на историю казачества, в частности, и украинского. Особенное внимание уделяется интерпретации в трудах историка процессу формирования казачества, освещению исследователем политической истории казаков, деятельности отдельных гетьманов. In the article there is an analyses of Russian historian S. M. Solov’yov’s view on Cossacks history especially on history of Ukrainian ones. The particular attention is paid to the historian’s interpretation of the process of Cossacks forming, to showing a political history of Cossacks and activities of some Hetmans by this investigator.