Втечі військових поселенців у козацькі війська в першій половині ХІХ ст. (за матеріалами Центрального державного історичного архіву України, м. Київ) - Цубенко, В. (Чорноморська минувшина, 2011)
Вперше публікуються документи з Центрального державного історичного архіву України у м. Києві, що висвітлюють важливі аспекти, специфіку, характер і форми соціальних протестів на території військових поселень кавалерії на півдні Україні у першій половині ХІХ ст. Впервые публикуются документы из Центрального государственного исторического архива Украины в г. Киеве, которые освещают важные аспекты, специфику, характер и формы социальных протестов на территории военных поселений кавалерии на юге Украины в первой половине ХІХ в. In the article there are published the documents from the Central state historical archive of Ukraine documents in Kyiv that show prominent aspects, specificity, character and forms of social protests, in territory of military settlements of a cavalry in the south of Ukraine in first half ХІХ с.