До історії пароплавства на Дунаї: “шханечні журнали” параплава “Сулин” 1852-1855 рр., як історичне джерело (за матеріалами Державного архіву Одеської області) - Гончарук, Т. (Чорноморська минувшина, 2011)
Вперше публікуються документи з Державного архіву Одеської області про діяльність пароплава-буксира “Сулин” на нижньому Дунаї протягом 1852-1855 рр. Документи показують роль та значення цього параплава в мирний час та під час Східної війни 1853-1856 рр., розкривають невідомі сторінки історії параплавства на Дунаї. Впервые публикуются документы из Государственного архива Одесской области о деятельности парохода-буксира "Сулин" на нижнем Дунае на протяжении 1852-1855 гг. Документы показывают роль и значение парохода в мирное время и во время Восточной (Крымской) войны 1853-1856 гг., раскрывают неизвестные страницы истории пароходства на Дунае. To attention of readers the documents from the Odesa region State Archives on activity of steamship-tug "Soulin" on lower Danube during 1852-1855 are proposed which are first published. The documents show a role and value of this steamer in a peace-time and in the East (Crimean) war-time 1853-1856 and display the unknown pages of history of steam-shipping on Danube.