«Битва за Куяльник»: хроніка п’ятирічної боротьби за збереження Куяльницького лиману (2007–2011 рр.) - Полторак, В. (Чорноморська минувшина, 2011)
До уваги читачів преставлені документи, що ілюструють боротьбу за збереження екологічної системи Куяльницького лиману. Лиман є пам’яткою не лише Степової природи Південної України, але й історико-культурним місцем, поблизу якого збереглось чимало пам’яток, пов’язаних, у тому числі з історією українського козацтва XVІІІ ст. Вниманию читателей представлены документы, которые иллюстрируют борьбу за сохранение экологической системы Куяльницкого лимана. Лиман является не только образцом Степной природы Южной Украины, но и историко-культурным местом, вблизи которого сохранилось немало достопримечательностей, связанных с разными историческим событиями, в том числе с историей украинского казачества XVІІІ ст. In article for an attention of readers there are presented the documents illustrating the fight for saving of the ecological system of the Kuyalnik estuary. An estuary is not only sight of Steppe nature of Southern Ukraine but also it is an historic and cultural place, because of many antiquities in its area including those of history of Ukrainian Cossacks of the XVІІІ с.