Мовний портрет Богдана Рубчака - Сюта, Г. (Українська мова, 2011)
У статті запропоновано рівневий аналіз поетичної мовотворчості Богдана Рубчака. З’ясовано фоносемантичні, словотвірні, лексичні, функціонально-стилістичні параметри, простежено ознаки національного мовомислення на рівні етноконотованих словесно-образних кодів, мовно-естетичних знаків української культури. За цими системотворчими ознаками мовостиль Б. Рубчака репрезентовано як індивідуальний мовний портрет і визначено як знаковий для історії української поетичної мови фрагмент діаспорного поетичного дискурсу. The article suggests a level-language analysis of B. Rubchak’s poetics. Phonosemantic, world-building, lexical, functional-and-stylistic parameters have been found out. Features of national mentality and thinking on the level of verbal codes, lingual-and-aesthetic signs of Ukrainian culture have been investigated. According to these system features idiostyle of B. Rubchak have been represented as individual language portrait and determined as fragment of diaspora poetic discourse — a separate segment in the history of Ukrainian poetic language.