Етичні імперативи в соціальних науках (За матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 7 листопада 2012 року) - Вєдров, О.І. (Вісник НАН України, 2013)
У повідомленні наведено результати досліджень у галузі етики соціальних наук. За допомогою дискурс-етичного підходу показано проблематичність тези про етичну нейтральність соціальних наук, пояснено онтологічну специфіку їхнього предмета й етичні особливості соціально-наукових досліджень, а також запропоновано імператив соціального науковця. В сообщении приведены результаты исследований в области этики социальных наук. С помощью дискурс-этического подхода продемонстрирована проблематичность тезиса об этической нейтральности социальных наук, объяснены онтологическая специфика их предмета и этические особенности социально-научных исследований, а также предложен императив исследователя, работающего в области социально-научных дисциплин. The report contains some results of investigations in ethics of social science. By means of the discourse ethics approach, the author shows the problematical character of the thesis of ethical neutrality of social sciences, explains the ontological peculiarity of their subject and the specificity of ethical situation in which social scientists do research, and proposes an imperative of social scientist.