Нові технології геофізичних свердловинних досліджень нафтогазових колекторів і техногенних геологічних об’єктів (за матеріалами наукового повідомлення на засіданні Президії НАН України 7 листопада 2012 р.) - Бондаренко, М.С. (Вісник НАН України, 2013)
Наведено принципові положення нової технології дослідження нафтогазових колекторів в обсаджених і необсаджених свердловинах на основі комплексу нейтрон-нейтронного, гамма- і акустичного каротажу. Представлено ключові елементи нової технології визначення розширеної сукупності петрофізичних параметрів техногенних геологічних об’єктів – золовідвалів і хвостосховищ на базі комплексу гамма-, гамма-гамма і нейтрон-нейтронного каротажу. За результатами випробувань показано високу інформативність і ефективність запропонованих технологій, які ґрунтуються на використанні низки новітніх способів і приладів, захищених патентами України. Приведены принципиальные положения новой технологии исследования нефтегазовых коллекторов в обсаженных и необсаженных скважинах на основе комплекса нейтрон-нейтронного, гамма- и акустического каротажа. Представлены ключевые элементы новой технологии определения расширенной совокупности петрофизических параметров техногенных геологических объектов — золоотвалов и хвостохранилищ на основе комплекса гамма-, гамма-гамма и нейтрон-нейтронного каротажа. По результатам испытаний показаны высокая информативность и эффективность предложенных технологий, базирующихся на использовании ряда новых способов и приборов, которые защищены патентами Украины. It has been given main principles of new technology of research of oil and gas reservoirs in the cased and open wells on the basis of a complex of neutron logging, gamma ray logging and acoustic logging. It is presented major elements of new technology of determination of expanded set of petrophysical parameters of technogenic geological objects — ash dumps and tailing dumps, on the basis of a complex gamma ray logging, density logging and a neut ron logging. Technologies are grounded on use of a number of new methods and tools, which are protected by Ukraine patents. By tests results it is shown a high informativity and efficiency of the proposed technologies.