Енергоефективний суперкомп’ютер СКІТ-4 - Головинський, А.Л.; Маленко, А.Л.; Сергієнко, І.В.; Тульчинський, В.Г. (Вісник НАН України, 2013)
У роботі розглянуто загальні принципи та сучасні апаратні рішення для підвищення енергоефективності комп’ютерів, описано їх застосування в побудові вітчизняного суперкомп’ютера СКІТ-4. Проаналізовано використання суперкомп’ютерів в Україні, нагальні проблеми і перспективи розвитку галузі високопродуктивних обчислень. В работе рассмотрены общие принципы и современные аппаратные решения для повышения энергоэффективности компьютеров, описано их применение при построении отечественного суперкомпьютера СКИТ-4. Анализируется использование суперкомпьютеров в Украине, неотложные проблемы и перспективы развития отрасли высокопроизводительных вычислений. General principles and modern hardware for improved power efficiency of computers are examined in the paper. Their application for the national supercomputer SCIT-4 development is described. Use of supercomputers in Ukraine is analyzed with emphasis on the high performance computing development obstacles and prospects.