Новітня «трипільська міфологія» в інформаційному просторі України - Балушок, В. (Народна творчість та етнологія, 2011)
Розглянуто новітні міфологеми, пов’язані з трипільською культурою, а саме: патріотичні, що перебільшують рівень її розвитку й ототожнюють «трипільців» з українцями, і антиукраїнські, які заперечують високий розвиток цієї культури і відкидають будь-яку її роль в історії України. Факти засвідчують, що Трипілля належало до перших розвинених культур-протоцивілізацій, хоча до рівня справжньої державної цивілізації не розвинулося. Творці ж її належать до предків українського народу, багато сфер культури якого (господарство, житлобудування, вірування тощо) виявляють спадкоємність із Трипіллям. Рассмотрены новейшие мифологемы, связанные с трипольской культурой, а именно: патриотические, которые преувеличивают уровень её развития и отождествляют «трипольцев» с украинцами, и антиукраинские, отрицающие высокий уровень развития этой культуры и отбрасывающие какую бы то ни было её роль в истории Украины. Факты свидетельствуют, что Триполье принадлежало к первым развитым культурам-протоцивилизациям, хотя до уровня настоящей государственной цивилизации не развилось. Творцы её принадлежат к предкам украинского народа, многие сферы культуры которого (хозяйство, жилищное строительство, верования и т. д.) демонстрируют преемственность с Трипольем. The article analyzes new mythologems connected with Cucuteni-Trypillian culture – partiotic that exaggerate level of its development and identify Cucuteni-Trypillian tribes with Ukrainians, as well as anti-Ukrainian ones that deny its high level of development and reject any role in Ukrainian history. In reality the facts show that Cucuteni-Trypillian culture belonged to the first developed culturesprotocivilizations, alhough it had not developed to the level of real state civilization. Its founders belong to the ancestors of the Ukrainian people, much spheres of which (farming, house construcion, beliefs etc) reveal heredity with Cucuteni-Trypillian culture.