Вплив етнічних стереотипів на етнонаціональні взаємини в Україні (відображення в ЗМІ) - Шиприкевич, О. (Народна творчість та етнологія, 2011)
У статті досліджується вплив етнічних стереотипів на етнонаціональні взаємини в Україні. Різнобачення конкретних історичних подій і постатей різними етносами пояснюється існуванням гетеростереотипів й автостереотипів як різновидів етнічних стереотипів. Простежується зміна автостереотипів та гетеростереотипів українців унаслідок нових історичних реалій в Україні. Наголошується на необхідності уважного вивчення стереотипів, оскільки вони впливають на внутрішню і зовнішню політику, на міжетнічні взаємини, на виникнення і розв’язання конфліктів у суспільстві. В статье исследуется влияние этнических стереотипов на этнонациональные отношения в Украине. Разные взгляды на конкретные исторические события и личности различных этносов объясняются существованием гетеростереотипов и автостереотипов как разновидностей этнических стереотипов. Прослеживается изменение автостереотипов и гетеростереотипов украинцев в результате новых исторических реалий в Украине. Отмечается необходимость внимательного изучения стереотипов, поскольку они влияют на внутреннюю и внешнюю политику, на межэтнические взаимоотношения, на возникновение и разрешение конфликтов в обществе. The article examines the influence of ethnic stereotypes on ethnic and national relations in Ukraine. Different visions of specific historical events and figures of various ethnic groups are explained by the existence of heterostereotypes and selfstereotypes as varietes of ethnic stereotypes. Recognizable change of self-stereotypes and heterostereotypes of Ukrainians is a result of new historic realities in Ukraine. Stressed the need for careful study of stereotypes, because they affect the internal and external policies, the ethnic relations; the emergence and resolving of conflicts in society.