Етнокультурні трансформації в середовищі студентської молоді - Карп’юк, Л. (Народна творчість та етнологія, 2011)
Створення нової системи суспільної моральності є однією з найважливіших передумов успішного оновлення політичного та економічного життя в Україні. Молоде покоління гостро відчуває суперечності між глобальними і традиційними вартостями, тому активно виробляє нові морально-етичні критерії, відмовляючись від усього віджилого та неефективного. При цьому, як показують опитування, молодь не пориває зі своїм культурним та етнічним корінням, і це дає підґрунтя для майбутнього об’єднання суспільства навколо ідеї успішного входження у глобальний світ. Формирование новой системы общественной нравственности является одной из важнейших предпосылок успешного обновления политической и экономической жизни в Украине. Молодое поколение остро ощущает противоречия между глобальными и традиционными ценностями, поэтому активно создает новые морально-этические критерии, отбрасывая всё устаревшее и неэффективное. При этом, как показывают опросы, молодёжь не разрывает связи со своими культурно-этническими корнями, и это дает основание для будущего объединения общества вокруг идеи успешного вхождения в глобальный мир. Formation of a new system of public morality is one of the essential premises of successful update of political and economic life in Ukraine. The youth feels acutely the contradictions between global and traditional values, and therefore actively creates new moral criteria and omits everything outdated and uneffective. At the same time, the questionnaires show that the youth does not break ties with their cultural and ethnic roots, so it provides a basis for future uniting of society around the idea of successful integration into the global world.