Музичний інструмент у ритуалах: проблеми інтерпретації - Зінків, І. (Народна творчість та етнологія, 2011)
У розвідці здійснено спробу ретроспективного аналізу ролі, функцій та семантики музичного інструмента як невід’ємного атрибута ритуалу. Дослідження здійснене в широких хронологічних межах – від доби палеоліту до реліктових сегментів, що збереглися в сучасних фольклорних традиціях різних етнічних середовищ Євразії. Виділено такі функції інструментів: 1) магічна; 2) охоронна; 3) медіативна (в обрядах перехідного та аграрного циклів); 4) релігійноідеологічна; 5) ініціальна; 6) дипломатична; 7) телепортативна; 8) маскувальна та інші. В статье впервые предпринята попытка ретроспективного изучения роли, функций и семантики музыкального инструмента в качестве неотъемлемого атрибута древнего ритуала. Исследование осуществлено в широких хронологических рамках – от эпохи палеолита до современных фольклорных традиций различных этносов Евразии. Выделены такие функции инструментов: 1) магическая; 2) охранительная; 3) медиативная (в обрядах переходного и аграрного циклов); 4) религиозно-идеологическая; 5) инициальная; 6) дипломатическая; 7) телепортативная; 8) маскировальная и другие. The article takes an attempt of the retrospective studying of the role, functions and semantics of the musical instrument as an inalienable part of the ancient ritual. The studying has been realized within large chronological limits (from the paleolithic era to the modern folk traditions of the different ethnic environments of E urope and Asia). Such functions of instruments as: 1) magic; 2) рrotective; 3) mediative (in the transitive and agrarian circles of rituals); 4) religious and ideological; 5) initial; 6) diplomatic; 7) teleportative; 8) masking and others have been identified.