Передумови, можливості й перспективи досліджень сучасності (міркування щодо діяльності і планів Інституту етнографічних досліджень Угорської академії наук) - Балог, Б. (Народна творчість та етнологія, 2011)
У статті подано огляд досліджень з терену етнографії суспільства, тут ідеться про передумови, можливості та перспективи досліджень сучасності, їх методологічний аналіз, актуальність, значення для процесу професійного оновлення науки. Автор насамперед зосереджується на розробках Інституту етнографічних досліджень Угорської академії наук, перераховує основні напрями вивчень, куди, зокрема, входить комплексне дослідження сьогодення спільнот різного рівня, серед них: націй, нацменщин, діаспор, конфесійних груп тощо. В статье подается обзор исследований из области этнографии общества, идет речь о предпосылках, возможностях и перспективах исследований современности, их методологическом анализе, актуальности, значении для процесса профессионального обновления науки. Автор прежде всего сосредотачивается на исследованиях Института этнографических исследований Венгерской Академии наук, перечисляет основные направления работ, куда, в частности, входит комплексное исследование современности сообществ разного уровня, в их числе наций, нацменьшинств, диаспор, конфессиональных групп и пр. The article provides a review of studies from the field of ethnography of society; the question is about the preconditions, possibilities and opportunities of the present studies, their methodological analysis, actuality, importance for the process of professional updating of science. The author primarily focuses on the researches of Institute of ethnographic researches as of the Hungarian Academy of Sciences, lists the main areas of studies which consist of complex research of present communities of various levels, among them: nations, ethnic minorities, diasporas, religious communities, etc.